Fysisk arkivering | Depona Visual Archive
Depona Visual Archive
Fysisk arkivering2024-08-26T10:39:07+02:00

Fysisk arkivering. Ska alla dessa dokument på papper sparas eller inte sparas?

Det finns olika lagar och förordningar som avgör om, hur och hur länge dokumentet måste arkiveras.

En glad mellanblond tjej som ler

Fyll i dina uppgifter så
kontaktar vi dig

    Arkivering behöver inte vara krångligt

    En verksamhet genererar många olika typer av pappersdokument. Bokföring, fakturor, löneunderlag, patientjournaler och personalhandlingar för att nämna några. Beroende på informationen i alla dessa dokument omfattas de av olika lagar och förordningar (bokföringslagen, GDPR med flera) som avgör om, hur och hur länge dokumentet måste sparas, det vill sägas arkiveras. Dessutom ställs olika krav på hur åtkomliga dokumenten skall vara efter att de har arkiverats.

    Det kan vara krångligt och svårt att avgöra om och hur länge olika dokument måste arkiveras. Att sedan i egen regi arkivera dem på rätt sätt kan vara såväl tids- som kostnadskrävande.

    Depona erbjuder alla de arkivlösningar du behöver för att underlätta er arkivprocess av analoga dokument tryckta på papper. Detta oavsett om det gäller ett företag, en organisation, en statlig myndighet, en kommun eller en region (f.d landsting). Vi kan hjälpa dig arkivera dina dokument på ett kvalitativt och kostnadseffektivt sätt helt i linje med lagstiftningens krav.

    Två personer som kollar på en dator i ett arkiv
    Två personer tittar på en laptop

    Användarvänligt arkivhanteringssystem

    I centrum på vårt erbjudande är våra säkra fysiska arkiv runtom i Sverige från Malmö i söder till Vilhelmina i norr och vårt unika webbaserade och användarvänliga arkivhanteringssystem Visual Archive®. Detta ger dig full kontroll, överblick och tillgång till era arkiv. En beställning av arkivmaterial utförs normalt inom några få timmar. Då dokument ska förstöras ombesörjer vi detta och utfärdar destruktionsintyg. En komplett arkivlösning från A till Ö.

    Hos Depona är arkivering av dokument som den alltid borde ha varit.

    Läs mer om vad du bör tänka på vid arkivering av olika typer av handlingar och hur vi kan hjälpa dig

    Vanliga frågor om arkivering

    Vad säger lagen om arkivering?2024-08-29T08:57:18+02:00

    Lagen om arkivering ställer höga krav på säkerheten både för fysisk och digital hantering av dokument och information. Enligt gällande lagstiftning måste alla organisationer och företag säkerställa att deras arkivering uppfyller strikta säkerhetsstandarder för att skydda känsliga uppgifter från obehörig åtkomst, förlust eller skada. Detta innefattar skydd mot brand, vatten, stöld och andra risker som kan äventyra materialets integritet.

    För att möta dessa krav krävs det att organisationer arbetar strukturerat med ständiga förbättringar av sina arkiveringsprocesser. Det innebär att regelbundet granska och uppdatera säkerhetsåtgärder samt att implementera avancerade teknologier för både fysisk och digital arkivering.

    Specifika branscher, såsom banker, försäkringsbolag och läkemedelsföretag, är dessutom bundna av ännu strängare regler och förordningar. Dessa aktörer måste följa sektorspecifik lagstiftning som ställer ytterligare krav på hur information lagras, hanteras och skyddas. Det är därför avgörande att välja en arkivpartner som inte bara uppfyller de grundläggande lagkraven, utan också kan anpassa sina tjänster till de specifika behov som gäller för just din bransch.

    Vad menas med att arkivera?2024-03-20T16:50:48+01:00

    Att arkivera menas att man samlar ett antal handlingar och dokument i ett utrymme för att förvara dessa. Förr var utrymmet ett fysiskt rum, men nuförtiden kan rummet också vara digitalt.

    Vad måste arkiveras?2024-03-20T16:52:01+01:00

    Lagstiftningen bestämmer över en del handlingar som måste arkiveras olika länge. Det är till exempel räkenskapshandlingar, som bokföring, fakturor etc. Om verksamheten är offentlig, statlig eller kommunal, styr Arkivlagen vad som måste arkiveras.

    Vad innebär kronologisk arkivering? Ge några exempel på handlingar som arkiveras kronologiskt?2024-04-23T10:02:21+02:00

    Kronologisk arkivering innebär att man arkiverar handlingar i datumordning, antingen det datum handlingarna har inkommit eller det datum de har upprättats. Ett exempel på handlingar som kan arkiveras kronologisk är mötesprotokoll.

    Vad är ett slutarkiv?2024-03-20T16:49:55+01:00

    Ett slutarkiv är det arkiv där handlingar som inte längre behövs inom verksamheten bevaras. Det är vad man skulle kunna beskriva som ett dött arkiv.

    Vad är ett gallringsbeslut?2024-03-20T16:51:15+01:00

    Ett gallringsbeslut är ett beslut om att rensa ut och destruera handlingar ur ett arkiv. Olika handlingar bevaras olika länge och när handlingen har uppnått den tid för bevarande som är bestämd gallras den ut ur samlingen.

    Vad är Arkivförordningen?2024-03-20T16:51:42+01:00

    Förordningar kan utfärdas av myndigheter för att förtydliga lagar. Arkivförordningen är en sådan förordning som förtydligar Arkivlagen.

    Hur länge ska man arkivera?2024-08-29T08:57:46+02:00

    Hur länge man ska arkivera dokument bestäms delvis av lagstiftningen. Bokföringslagen anger hur räkenskapshandlingar ska arkiveras och hur länge dessa ska bevaras. Arkivlagen reglerar arkivering inom offentlig verksamhet, medan Preskriptionslagen styr hur lång preskriptionstiden är för exempelvis fordringar. Utöver dessa lagstadgade krav kan även interna riktlinjer och policyer påverka hur länge olika typer av dokument och information behöver arkiveras.

    Behöver du vägledning kring hur länge just dina dokument ska arkiveras? Med vår långa erfarenhet av både fysisk och digital arkivering kan vi hjälpa dig att navigera bland de olika regler och krav som gäller. Tveka inte att kontakta oss för råd och stöd.

    Go to Top